Toggle Nav

Drone Cup Finals - Eigen Drone Bouwen

Verwachte leverdatum: 03/05/2024
Waardering:
€ 3.275,00
Op bestelling
SKU FM-MODULE 2.1
- +

De Rekenwinkel presenteert samen met FutureMindz de Drone Cup Finals! Een kant-en-klare innovatieve doorlopende leerlijn om voortgezet onderwijs leerlingen technische vaardigheden, creatief innoverend vermogen en andere 21-eeuwse vaardigheden bij te brengen, door gebruik van drones. De leerlijn eindigt met een supergave internationale finaledag tussen VO scholen uit heel Nederland en België.

Waarom kiezen voor de Drone Cup Finals-modules?
Leerlingen werken aan hun technische (vak)vaardigheden, zoals elektrotechniek, metaalbewerking of houtbewerking en combineren dit met o.a. 3D-printen, design thinking en creatief denken. Ze werken aan hun 21e-eeuwse vaardigheden, in het bijzonder innoveren, samenwerken en probleemoplossend denken én ze trainen hun executieve vaardigheden, zoals plannen, organiseren, time management en flexibel inspelen op veranderende situaties.

Deze module is geschikt voor leerlingen in de brugklas/onderbouw van het VO, van VMBO t/m VWO!

Het pakket bestaat uit:

  • 4x race drones pakket
  • 4x mini drones
  • 4x Battery packs
  • 16x oefen soldeerplaatjes
  • 1x Opbergkoffer voor drones en battery packs (alleen Standaard pakket)
  • Toegang tot digitale leeromgeving:
    • Online instructievideo's
    • Lesbrief voor de docent
    • Aanvullende PowerPoints
    • Werkbladen
    • Quizzes
  • Details
  • Meer informatie
  • Recensies
Details

De leerlingen gaan aan de slag met het bouwen 3D printen en solderen van een echte racedrone! Ze leren alles over de techniek van drones, ook de vliegregels komen aan bod. Omdat de leerlingen binnen vliegen maken we een slag van snelheid naar behendigheid. Ze gaan niet racen met de zelfgebouwde drones maar een droneshow geven. Ze gaan zelfstandig op zoek naar informatie over droneshows en wat hiervoor nodig is. Het ontwikkelen van de vliegshow op muziek geeft een creatieve invulling aan het maken van een vliegplan, vluchtschema en data-analyse. Door deze gave, technische opdracht worden de leerlingen optimaal uitgedaagd.

We hebben stap-voor-stap bouwkaarten ontwikkeld. Hierdoor kun jij als docent je leerlingen optimaal begeleiden zonder dat je zelf de drone-expert hoeft te zijn.

Speciaal voor deze opdrachten hebben we een pakket samengesteld voor het bouwen van de racedrone. Hierin zit alles wat nodig is voor het bouwen van de drone, van het frame tot en met de controller. Inclusief oefen soldeerplaatjes.


We hebben drie verschillende moeilijkheidsgraden in het bouwproces:

  • Niveau Basis waarbij veel opdrachten kant-en-klaar beschikbaar zijn voor de leerlingen
  • Niveau Uitdagend is een mix tussen kant-en-klare opdrachten en het zelf ontdekken
  • Niveau Expert waarbij de leerlingen veel zelf bedenken

Ook de propellerbescherming voor de drone is op verschillende manieren te realiseren. De bescherming van de propellers kan kant-en-klaar besteld worden, maar kan ook zelf ontworpen en geprint worden door de leerlingen.

Met de zelfgebouwde drones houden ze een droneshow op muziek op hun eigen school. De beste zelfgebouwde drone mag samen met de makers door naar de finaledag op 6 juni 2023 in Tilburg.

Het pakket bestaat uit:

  • 4x race drone pakket
  • 4x mini drones
  • 4x Battery packs
  • 16x oefen soldeerbord
  • 1x Opbergkoffer voor drones en battery packs (alleen Standaard pakket)
  • Toegang tot digitale leeromgeving:
    • Online instructievideo's
    • Lesbrief voor de docent
    • Aanvullende PowerPoints
    • Werkbladen
    • Quizzen

Alles vind je bij elkaar op de digitale leeromgeving: www.futuremindzacademy.nl.



  • Geschikt voor het Voortgezet Onderwijs: van VMBO tot Technasium
  • Kant-en-klaar en gelijk inzetbaar in jouw eigen klas!
  • Leerlingen vliegen binnen met een mini-drone en hun eigen, zelfgebouwde drone
  • Doorlooptijd van 6 tot 8 weken, 1 - 2 uur p/week
  • Supergave dronerace als afsluiting op eigen school!
  • Winnaars van de schoolfinale mogen door naar de landelijke finaledag op 6 juni 2023!
  • Inclusief 4 racedrones, 4 mini-drones, 4 batterypacks, lespakket, toegang tot de digitale leeromgeving voor 1 jaar met daarin alle benodigde materialen voor jou als docent en een online training van 2 uur voor jou en eventuele collega’s, zodat je goed voorbereid aan de slag kan gaan!

Vragen lesmodule  ‘Eigen drone bouwen’
- Waarom zou ik voor deze lesmodule kiezen?

De meeste leerlingen ervaren vliegen met drones als ‘fun’. Het proces van het ontwerpen en bouwen van zo’n drone is een super leerzame techniek ervaring. In de praktijk zien we dat leerlingen gebrand zijn om de drone te laten vliegen en dat de motivatie hoog is. De module zit vol met techniek en vakvaardigheden.  Jij als docent kan het proces van de leerlingen coachen met behulp van de uitgebreide instructies in de digitale leeromgeving. Je hoeft dus zelf geen drone expert te zijn.

- Is 'eigen drone bouwen' dekkend voor PIE dronetechniek 1?
Nee, de lesmodule 'eigen drone bouwen' is niet volledig dekkend. Volledig dekkend is het keuzevak' Dronetechniek 1'.

- In hoeverre is er rekening gehouden met de veiligheid?
De leerlingen bouwen een racedrone. Deze drone kan echt serieus snel vliegen. Voor de veiligheid werken we met een zeer robuuste bescherming rondom de drones. Die is niet alleen om de drone te beschermen tegen crashes, maar juist om de leerlingen te beschermen. Verder hebben we de challenge met het vliegen met de drone niet op snelheid maar juist om een droneshow met muziek te maken. Zo verschuif je van snelheid naar behendigheid. Gaan de leerlingen vliegen met deze drone? Laat ze dan altijd een veiligheidsbril opzetten.
- Heb ik als docent een vliegbrevet nodig?
Nee, als docent heb je geen vliegbrevet nodig. De leerlingen vliegen binnen met de drones.
- Hoeveel uur per week ben ik bezig met dit lesprogramma?
De doorlooptijd van het lespakket is ongeveer 8 tot 10 weken. Je bent er ongeveer 1 à 2 uur per week mee bezig. De voorbereiding voor jou als docent zit in de online training.
- Wat is het verschil tussen de pakketten Light en Standaard?
In de basis zijn de pakketten hetzelfde. Bij het pakket Standaard krijg je een dronebox om de drones goed in te kunnen bewaren, zodat deze langer meegaan. Deze dronebox komt bovenop wat er in  pakket light zit.
- Waarom zitten er 4 drones bij de pakketten?
Om de drone te besturen die de leerlingen zelf bouwen is best wel wat behendigheid vereist. Met de mini drones kunnen de leerlingen werken aan hun vliegskills. Als deze goed genoeg zijn kunnen ze de zelfgebouwde drone gaan besturen.
- Kan ik extra (mini)drones bestellen?
Als je eenmaal een lespakket hebt aangeschaft, kan je losse drones kopen. In sets van 5 mini-drones met 3 battery-packs. Je kan bij ons extra onderdelen bestellen voor de zelfbouw racedrone.
- Kan ik de lessen ook laten geven door de professionals van De Rekenwinkel?
Dit kan, maar dit is niet gebruikelijk.  We kunnen wel vooraf een kick off geven voor de wereld van drones en vliegles met de mini drones. Neem hiervoor contact met ons op.
- Moet ik met mijn school aanwezig zijn op de landelijke finaledag?
De landelijke finaledag is niet verplicht, maar het is wel een super gave afsluiting van de lesmodules 'obstakels bouwen' en 'eigen drone bouwen'. De kosten voor het bijwonen van deze finaledag bedragen 150 euro per team.
- Passen de lessen van de drone cup finals bij robotisering?
Jazeker! Bij de lesmodule ‘eigen drone bouwen’ zijn de leerlingen uitgebreid bezig met robotiseren, voornamelijk door het configureren van de drone.
- Er is geen 3D-printer op school. Kan ik dan alsnog deze lesmodule uitvoeren?
Jazeker. Mocht er geen 3D-printer op school aanwezig zijn, dan kan de bescherming kant-en-klaar besteld worden. Neem hiervoor contact met ons op.

Algemene vragen:

- Wat leveren drones in de klas mij op?

Gemotiveerde leerlingen, die veel leren en tegelijkertijd ook een hoop plezier beleven. En jij bent na deze lessen de coolste docent van de school!

- Wat leren de leerlingen hiervan?

Vakvaardigheden zoals lassen, elektro, houtbewerking etc. Ook hebben ze na de lessen kennis van de disruptieve techniek van drones en van het internationaal erkende design thinking model. De 21e-eeuwse vaardigheden van creatief denken, denktechnieken, samenwerken, experimenteren en onderzoeken staan centraal.

-  Moeten we direct in het nieuwe schooljaar met de lessen beginnen?

Je bepaalt zelf wanneer je met het lesprogramma begint in je klas. De doorlooptijd voor de verschillende lespakketten is 6 à 8 weken. Voor het lespakket 'Eigen drone bouwen' moet je rekenen op zeker 8 weken. Je bepaalt dus zelf de startdatum, maar je moet wél op tijd klaar zijn voor de landelijke finale op 6 juni 2023

-  Komen de lessen van Drone Cup Finals bovenop mijn normale lesprogramma?

Juist niet. Het lespakket 'Obstakels bouwen' is binnen het vmbo geborgd in PIE, D&P en BWI. Tevens past het ook bij O&O en TT bij Technasium. Het lespakket 'Eigen drone Bouwen' past heel goed bij vakken als Natuurkunde. Het programmeren in het lespakket 'Python' sluit naadloos aan bij Robotica.

-  Past de Drone Cup Finals in STO (Sterk Techniek Onderwijs)?

Zeker! De Drone Cup Finals heeft zich al bewezen binnen het STO. Als leerlijn drones maar ook als doorlopende leerlijn po-vo. Onze leerlijn drones wordt ook al ingezet als doorlopende leerlijn van vmbo naar mbo. De online training past bij het professionaliseren van docenten.

-  Hoe ziet het ontwerpproces eruit?

De leerlingen werken volgens een ontwerpproces dat is gebaseerd op het internationaal erkende Design Thinking proces. We hebben dit uitgebreid met een onlosmakelijke stap: de marktintroductie. Een innovatie is namelijk pas een innovatie als die succesvol naar de markt is gebracht, anders is het slechts een ‘leuk idee’.

-  Wie hebben de Drone Cup Finals bedacht?

De lesmodule is ontwikkeld door FutureMindz: een stel bevlogen professionals met kennis van onderwijs, arbeidsmarkt en van creatief denken. En met name passie voor het bevorderen van innovatiekracht leerlingen en docenten.

-  Wat komt er aan bod bij de online training?

In de online training wordt het precies duidelijk wat er in het lespakket staat, welke materialen je ter beschikking hebt in de digitale leeromgeving en wat de doorlooptijd is van de verschillende lespakketten. Ook oefen je zelf met het vliegen met een mini-drone en krijg je verschillende voorbeelden uit de praktijk te zien. Na de online training weet je tevens ook welke regels er gelden voor het vliegen met een drone, hoe je eenvoudige reparaties kan uitvoeren van de mini-drone. Wij plannnen deze training in overleg met jullie in zodat je goed voorbereid aan de lessen kan beginnen.

- Wat is er te vinden in de digitale leeromgeving?

Zodra je bij ons bent aangemeld en de factuur hebt geaccepteerd, zenden we je een toegangscode waarmee je online toegang krijgt tot de Academy. In deze Academy vind je de opbouw van de lessen, de docentlesbrief, online beeldmateriaal, aanvullende PowerPoints en werkbladen. 

-  Hoe lang is mijn licentie voor het lesmateriaal geldig?

Je kan een jaar lang aan de slag met de het lesmateriaal. Je krijgt een verzoek of je wilt verlengen.

-  Kan ik met meer klassen per school meedoen?

Natuurlijk. Juist super tof! De licentie blijft gelijk. Die geldt voor een hele school, ongeacht aantal deelnemende leerlingen van de school. De lesmodules zou je alleen uit moeten bereiden met eventueel drones of leerlingwerkboeken.

Meer informatie
Meer informatie
Merk FutureMindz
Verpakking Doos
Leeftijd VO midden- en bovenbouw
Recensies
Schrijf een review