Toggle Nav

Drone Cup Finals - Obstakels Bouwen

Verwachte leverdatum: 24/05/2024
Waardering:
€ 1.699,00 € 1.404,13
Op bestelling
SKU FM-MODULE 1.1
- +

De Rekenwinkel presenteert samen met FutureMindz de Drone Cup Finals! Een kant-en-klare innovatieve doorlopende leerlijn om voortgezet onderwijs leerlingen technische vaardigheden, creatief innoverend vermogen en andere 21-eeuwse vaardigheden bij te brengen, door gebruik van drones. De leerlijn eindigt met een supergave internationale finaledag tussen VO scholen uit heel Nederland en België.

Waarom kiezen voor de Drone Cup Finals-modules?
Leerlingen werken aan hun technische (vak)vaardigheden, zoals elektrotechniek, metaalbewerking of houtbewerking en combineren dit met o.a. 3D-printen, design thinking en creatief denken. Ze werken aan hun 21e-eeuwse vaardigheden, in het bijzonder innoveren, samenwerken en probleemoplossend denken én ze trainen hun executieve vaardigheden, zoals plannen, organiseren, time management en flexibel inspelen op veranderende situaties.

Deze module is geschikt voor leerlingen in de brugklas/onderbouw van het VO, van VMBO t/m VWO!

Het pakket bestaat uit:

 • 10x mini drones
 • 8x Battery packs
 • 25x Leerlingwerkboek (alleen Standaard en Compleet pakket)
 • 1x Opbergkoffer voor drones en battery packs (alleen Compleet pakket)
 • Toegang tot digitale leeromgeving:
  • Online instructievideo's
  • Lesbrief voor de docent
  • Aanvullende PowerPoints
  • Werkbladen
 • Details
 • Meer informatie
 • Recensies
Details

De leerlingen worden in de eerste les ondergedompeld in de wereld van drones. Na deze les weten ze dat ze aan een echte dronerace mee gaan doen. In de daarop volgende les wordt aan de leerlingen gevraagd om dronerace obstakels te bedenken voor hun eigen dronerace. De eisen voor het obstakel worden gegeven vanuit FutureMindz, aangevuld met verrijkingen vanuit de leerlingen en/of aangevuld met eisen vanuit de docent zoals toevoegen van beweging, arduino, of een materiaalsoort als hout of metaal.

Door met elkaar te brainstormen komen leerlingen tot ideeën over dronerace-obstakels. Ze maken daarbij kennis met twee denktechnieken. Daarnaast leren ze om keuzes te maken voor de best passende ideeën. De gekozen ideeën worden in groepjes verrijkt om tot een super creatief dronerace-obstakel te komen. Hier wordt een prototype van gemaakt en daarna worden ze in het écht gebouwd!

Met deze zelfgebouwde dronerace obstakels houden ze een echte dronerace op hun eigen school. De bouwers van het meest creatieve obstakel en de beste dronepiloot vormen een team dat door mag naar de finaledag op 6 juni 2023 in Tilburg.

Het pakket bestaat uit:

 • 10x mini drones
 • 8x Battery packs
 • 25x Leerlingwerkboek (alleen Standaard en Compleet pakket)
 • 1x Opbergkoffer voor drones en battery packs (alleen Compleet pakket)
 • Toegang tot digitale leeromgeving:
  • Online instructievideo's
  • Lesbrief voor de docent
  • Aanvullende PowerPoints
  • Werkbladen

Alles vind je bij elkaar op de digitale leeromgeving: www.futuremindzacademy.nl.

 • Geschikt voor het Voortgezet Onderwijs: van VMBO tot Technasium
 • Kant-en-klaar en gelijk inzetbaar in jouw eigen klas!
 • Leerlingen vliegen binnen met een mini-drone!
 • Doorlooptijd van 6 tot 8 weken, 1 - 2 uur p/week
 • Supergave dronerace als afsluiting op eigen school!
 • Winnaars van de schoolfinale mogen door naar de landelijke finaledag op 6 juni 2023!
 • Inclusief 10 mini-drones, 8 batterypacks, lespakket, toegang tot de digitale leeromgeving voor 1 jaar met daarin alle benodigde materialen voor jou als docent en een online training van 2 uur voor jou en eventuele collega’s, zodat je goed voorbereid aan de slag kan gaan!

Vragen en antwoorden bij de lesmodule ‘Obstakels bouwen’

- Welk materiaal heb ik nodig om obstakels te bouwen?
Dit kun jij als docent zelf bepalen. Meestal worden beschikbare materialen als hout, karton en rest materialen gebruikt Je kunt de materialen ook goed koppelen aan een bepaalde vakvaardigheid die je je leerlingen wilt bijbrengen. Voor de vakvaardigheid houtbewerking kun je de leerlingen bijvoorbeeld zelf obstakels van hout laten maken.
- In hoeverre is er rekening gehouden met de veiligheid?
De mini-drones zijn erg veilig om mee te vliegen. Een heel enkele keer komt de drone in de haren terecht. Wij adviseren dan ook  is om lange haren in een staart te doen om dit te voorkomen.
- Heb ik als docent een vliegbrevet nodig?
Nee, als docent heb je geen vliegbrevet nodig. De leerlingen vliegen binnen met een mini-drone die vrij eenvoudig te besturen is. Door de online training ben jij als docent goed voorbereid en weet jij hoe je deze mini-drone moet besturen.
- Hoeveel uur per week ben ik bezig met dit lesprogramma?
De doorlooptijd van het lesprogramma is ongeveer 6 tot 8 weken. Je bent er ongeveer 1 à 2 uur per week mee bezig. De voorbereiding voor jou als docent zit in de online training.
- Wat is het verschil tussen de pakketten Light, Standaard en Compleet?
In de basis zijn de pakketten hetzelfde. Het verschil zit in de uitgebreidheid van het aanbod. Bij het pakket Standaard krijg je 25 leerlingwerkboeken extra bovenop hetgeen er in pakket Light zit. Bij het pakket compleet krijg je een dronebox om de drones goed in te kunnen bewaren, zodat deze langer meegaan. Deze dronebox komt weer bovenop hetgeen in pakket standaard zit.
- Kan ik ook meerdere leerlingwerkboeken of losse leerlingwerkboeken bestellen?
Het is zeker mogelijk om meer dan 25 leerlingwerkboeken te bestellen. Ook is het mogelijk om losse leerlingwerkboeken te bestellen. Interesse of ben je op zoek naar een prijsindicatie? Stuur ons dan een mail.
- Waarom zitten er 10 drones bij de pakketten?
Dit aantal is gebaseerd op onze jarenlange ervaring met de Drone Cup Finals. De drones zijn meer voor motivatie. Het gaat natuurlijk om het bedenken en bouwen van de obstakels. Niet iedere leerling heeft een eigen mini-drone nodig. Laat ze vooral in groepjes werken. Zorg dat je een paar drones apart houdt voor de schoolfinale.
- Kan ik extra drones bestellen?
Als je eenmaal een lespakket hebt aangeschaft, kan je losse drones kopen. Steeds in set van 5 drones met 3 battery-packs.
- Kan ik de lessen ook laten geven door De Rekenwinkel?
Dit kan, maar dit is niet gebruikelijk. Het leerlingwerkboek is namelijk leidend. Mocht je dit toch graag willen, neem dan contact met ons op.
- Moet ik met mijn school aanwezig zijn op de landelijke finaledag?
De landelijke finaledag is niet verplicht, maar het is wel een super gave afsluiting van de lesmodules 'obstakels bouwen' en 'eigen drone bouwen'. De kosten voor het deelnemen aan de finaledag bedragen €150 per team.
- Passen de lessen van de Drone Cup Finals bij robotisering?
Jazeker! Bij de lesmodule 'obstakels bouwen' kan de eis worden meegegeven dat het obstakel moet bewegen. Dan kan je bijvoorbeeld uitbreiden met Arduino of micro:bit.

Algemene vragen:

- Wat leveren drones in de klas mij op?

Gemotiveerde leerlingen, die veel leren en tegelijkertijd ook een hoop plezier beleven. En jij bent na deze lessen de coolste docent van de school!

- Wat leren de leerlingen hiervan?

Vakvaardigheden zoals lassen, elektro, houtbewerking etc. Ook hebben ze na de lessen kennis van de disruptieve techniek van drones en van het internationaal erkende design thinking model. De 21e-eeuwse vaardigheden van creatief denken, denktechnieken, samenwerken, experimenteren en onderzoeken staan centraal.

-  Moeten we direct in het nieuwe schooljaar met de lessen beginnen?

Je bepaalt zelf wanneer je met het lesprogramma begint in je klas. De doorlooptijd voor de verschillende lespakketten is 6 à 8 weken. Voor het lespakket 'Eigen drone bouwen' moet je rekenen op zeker 8 weken. Je bepaalt dus zelf de startdatum, maar je moet wél op tijd klaar zijn voor de landelijke finale op 6 juni 2023

-  Komen de lessen van Drone Cup Finals bovenop mijn normale lesprogramma?

Juist niet. Het lespakket 'Obstakels bouwen' is binnen het vmbo geborgd in PIE, D&P en BWI. Tevens past het ook bij O&O en TT bij Technasium. Het lespakket 'Eigen drone Bouwen' past heel goed bij vakken als Natuurkunde. Het programmeren in het lespakket 'Python' sluit naadloos aan bij Robotica.

-  Past de Drone Cup Finals in STO (Sterk Techniek Onderwijs)?

Zeker! De Drone Cup Finals heeft zich al bewezen binnen het STO. Als leerlijn drones maar ook als doorlopende leerlijn po-vo. Onze leerlijn drones wordt ook al ingezet als doorlopende leerlijn van vmbo naar mbo. De online training past bij het professionaliseren van docenten.

-  Hoe ziet het ontwerpproces eruit?

De leerlingen werken volgens een ontwerpproces dat is gebaseerd op het internationaal erkende Design Thinking proces. We hebben dit uitgebreid met een onlosmakelijke stap: de marktintroductie. Een innovatie is namelijk pas een innovatie als die succesvol naar de markt is gebracht, anders is het slechts een ‘leuk idee’.

-  Wie hebben de Drone Cup Finals bedacht?

De lesmodule is ontwikkeld door FutureMindz: een stel bevlogen professionals met kennis van onderwijs, arbeidsmarkt en van creatief denken. En met name passie voor het bevorderen van innovatiekracht leerlingen en docenten.

-  Wat komt er aan bod bij de online training?

In de online training wordt het precies duidelijk wat er in het lespakket staat, welke materialen je ter beschikking hebt in de digitale leeromgeving en wat de doorlooptijd is van de verschillende lespakketten. Ook oefen je zelf met het vliegen met een mini-drone en krijg je verschillende voorbeelden uit de praktijk te zien. Na de online training weet je tevens ook welke regels er gelden voor het vliegen met een drone, hoe je eenvoudige reparaties kan uitvoeren van de mini-drone. Wij plannnen deze training in overleg met jullie in zodat je goed voorbereid aan de lessen kan beginnen.

- Wat is er te vinden in de digitale leeromgeving?

Zodra je bij ons bent aangemeld en de factuur hebt geaccepteerd, zenden we je een toegangscode waarmee je online toegang krijgt tot de Academy. In deze Academy vind je de opbouw van de lessen, de docentlesbrief, online beeldmateriaal, aanvullende PowerPoints en werkbladen. 

-  Hoe lang is mijn licentie voor het lesmateriaal geldig?

Je kan een jaar lang aan de slag met de het lesmateriaal. Je krijgt een verzoek of je wilt verlengen.

-  Kan ik met meer klassen per school meedoen?

Natuurlijk. Juist super tof! De licentie blijft gelijk. Die geldt voor een hele school, ongeacht aantal deelnemende leerlingen van de school. De lesmodules zou je alleen uit moeten bereiden met eventueel drones of leerlingwerkboeken.

Meer informatie
Meer informatie
Merk FutureMindz
Verpakking Doos
Leeftijd VO brugklas/onderbouw
Recensies
Schrijf een review